top

Kaj so piškotki?

Piškotki so male besedilne datoteke, v katere se zapišejo podatki o obisku spletne strani.

Interakcija med spletnim uporabnikom in spletno stranjo je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih straneh pa je bolj učinkovito in prijetno.

Razlogov za uporabo piškotkov je več, kot prvi gotovo njihova lastnost shranjevanja podatkov o stanju posamezne spletne strani (izbira jezika, število prikazanih rezultatov, velikost pisave itn.), pomagajo pri izvajanju spletnih storitev (registracija, vsebina nakupovalne košarice, ogled videa itn.), pomagajo pri zbiranju podatkov o navadah spletnih uporabnikov (število obiskov, uporabnikom zanimiva vsebina itn.), s katerimi si pomagamo izboljšati vašo uporabniško izkušnjo in ocenimo učinkovitost zasnove spletne strani.

Nobeni piškotki, ki jih uporabljamo na svojih spletnih straneh, ne zbirajo podatkov, s katerimi bi vas bilo mogoče osebno prepoznati.

Ker želimo biti z vami popolnoma odkriti, smo pripravili seznam vseh piškotkov, ki jih uporabljamo, in zakaj. 

Katere piškotke uporablja ta spletna stran?

JSESSIONID – piškotek za pomnjenje seje, traja do konca seje
dmid – piškotek za zaznavanje istega uporabnika, traja 5 let
tajfunLang – piškotek za pomnjenje jezika, traja eno leto
cc_cookie_accept – za pomnjenje nastavitve piškotkov, traja eno leto
cc_cookie_decline – za pomnjenje nastavitve piškotkov, traja eno leto
consentDate – piškotek, ki beleži do kdaj velja soglasje za piškotke, traja eno leto
Google Analytics je storitev spletnega analiziranja. Nudi nam informacije o obnašanju uporabnikov na naši spletni strani in nam s tem pomaga ustvariti boljšo uporabniško izkušnjo, prikazati relevantno vsebino itn. Pri razbiranju teh podatkov vas ne moremo osebno prepoznati. Življenjska doba teh piškotkov znaša do 2 let.
Primer uporabljenih piškotkov:_ga, __gid, __gat, __utma, __utmb,__utmc, __utmt, __utmz in __utmv. Več.

Kako lahko upravljate ali brišete piškotke?

Piškotkov nikakor ne bomo uporabljali za zbiranje vaših osebno določljivih podatkov, po želji pa lahko nastavitve o uporabi piškotkov spremenite tudi v brskalniku svojega računalnika ali mobilne naprave.

Večina modernih brskalnikov omogoča, da sprejmete ali zavrnete vse piškotke, sprejmete ali zavrnete le določene vrste piškotkov ali pa si nastavite opozorilo, da stran želi shraniti piškotek na vašo napravo. Izbrišete lahko tudi piškotke, ki jih je brskalnik že shranil na vaši napravi.

Opozarjamo vas, da v primeru izklopa piškotkov vse funkcionalnosti spletnih strani morda ne bodo delovale enako učinkovito, opozorilo o uporabi piškotkov se bo prikazalo ob vsakem obisku, dolgoročno pa bo to negativno vplivalo na vašo uporabniško izkušnjo.

Postopek spremembe nastavitev piškotkov se v vsakem brskalniku razlikuje. Informacijo o tem lahko poiščete s pomočjo funkcije »Pomoč«, obiščete www.aboutcookies.org, ki nazorno razloži postopek v vseh modernih brskalnikih, ali pa nas kontaktirate preko e-pošte. 

Piškotke Google Analytics je mogoče onemogočiti tudi s pomočjo navodil, ki so na voljo preko spodnjih povezav:

Google Analytics https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en.

Več informacij o piškotkih je na voljo tudi v smernicah informacijskega pooblaščenca.

POLITIKA VARSTVA OSEBNIH PODATKOV

To spletno mesto upravlja TAJFUN PLANINA proizvodnja strojev, d.o.o., Planina pri Sevnici 41A, 3225 Planina pri Sevnici, mat. št. 5149398000, davčna št. SI 11787341 (»Tajfun Planina« ali »mi«).

Tajfun Planina vaše osebne podatke obdeluje na zakonit, pošten in pregleden način ter skrbi, da so vaši osebni podatki varni pred dostopom nepooblaščenih oseb s fizičnimi ukrepi in ustrezno strojno in programsko opremo. Dostop do zbranih osebnih podatkov v Tajfun Planina je omogočen samo vnaprej pooblaščenim zaposlenim Tajfun Planine in v takšnem obsegu, kot je potreben za opravljanje njihovih delovnih nalog.

Osebne podatke zbiramo in obdelujemo znotraj okvirov, ki so določeni z veljavno zakonodajo in za vnaprej določene namene, kot sledi:

 a)     Z obiskom naše spletne strani se na vašo napravo (računalnik, tablico ali mobilni telefon) nalagajo določeni piškotki, ki omogočajo določene vsebine na spletni strani Tajfun Planina in brez katerih takšne vsebine ne bi delovale. Za več o piškotkih, glejte zgoraj. 

b)     Osebni podatki, ki jih posredujete preko spletnega obrazca Tajfun Planini za oddajo povpraševanja (ime, priimek, ulica, kraj, poštna številka, zvezna država, država, elektronski naslov in telefon), se obdelujejo zgolj za namene posredovanja odgovora na poslano povpraševanje in samo, ko je takšno povpraševanje podano, skladno s točko (b) prvega odstavka 6. člena Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov. Tako zbrane osebne podatke hranimo 3 mesece. V kolikor bo iz vaših posredovanih podatkov razvidno, da nas kontaktirate iz tujine, bomo vaše podatke zgolj za namen priprave odgovora na poslano povpraševanje posredovali našemu partnerju na vašem področju. V primeru, da nam osebnih podatkov, ki so zahtevani s spletnim obrazcem, ne boste zaupali, vam na poslano povpraševanje ne bomo mogli odgovoriti.

c)     Osebne podatke, ki jih posredujete za namene neposrednega trženja na podlagi osebne privolitve, bo Tajfun Planina obdeloval do vašega nedvoumno podanega preklica (ime, priimek, ulica, kraj, poštna številka, zvezna država, država, elektronski naslov in telefon), skladno s točko (a) prvega odstavka 6. člena Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov. Vaš preklic lahko pošljete na e- naslov. V tem primeru bodo vaši osebni podatki izbrisani v roku 15 dni od prejema preklica. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave vaših osebnih podatkov pred podanim preklicem.

Tajfun Planina ne obdeluje občutljivih oz. posebnih vrst osebnih podatkov. Podjetje Tajfun Planina ne izvaja avtomatiziranega odločanja ali profiliranja posameznikov.

V primeru morebitnih vprašanj glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov (vključno z (i) dostopom do vaših osebnih podatkov, ki jih o vas obdelujemo, (ii) izbrisom ali popravkom vaših osebnih podatkov, (iii) omejitvijo obdelave, (iv) pravici ugovora zoper obdelavo in (v) pravici do prenosljivosti vaših osebnih podatkov k drugemu upravljavcu) se lahko obrnete na e- naslov.

V primeru, da menite, da je prišlo do (morebitne) kršitve upravljanja in/ali obdelave osebnih podatkov, lahko svojo pravico do vložitve pritožbe uveljavljate pri Informacijskemu pooblaščencu, ki je pristojen za obravnavo tovrstnih kršitev:

Republika Slovenija, 
Informacijski pooblaščenec

Zaloška 59     
1000 Ljubljana

Telefon: 01 230 97 30           
E-pošta: gp.ip@ip-rs.si